Seçim öncesi ülkedeki kaostan bıkan ABD’liler Avrupa’ya kaçıyor

Kasım ayında başkanlık seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanan ABD’de giderek büyüyen siyasi kaos ortamı halkı bıktırdı.

Başkan Joe Biden ve selefi Donald Trump’ın yeniden karşı karşıya gelmesi beklenen seçimler öncesi ABD’de siyasi kutuplaşma büyürken, bitmeyen gerilimden sıkılan ABD’liler rotayı Avrupa’ya çevirdi.

İngiliz Times gazetesinin haberine göre, İtalya’ya vize ve vatandaşlık başvurusu yapan ABD’lilerin sayısında son dönemde adeta patlama yaşanıyor.

‘HALK TELEVİZYONDA KAVGA İZLEMEKTEN BIKTI’

ABD’lilere İtalya vatandaşlığı almaları için danışmanlık hizmeti veren kurumun direktörü Marco Permunian, “Bu sene bin müşterimize pasaport vermeyi, 5 binden fazla yeni başvuruya yardım etmeyi planlıyoruz. Bu en yoğun senemiz ve başlıca nedenlerinden biri de ABD’deki seçim kampanyası” dedi.

Phil Puleo, İtalya vatandaşı olup San Francisco’dan taşındı.

2016 ve 2020’deki başkanlık seçimleri sonrasında da İtalya’ya gitmek isteyenlerin başvurularında büyük artış yaşandığını kaydeden Permunian, “Bu sadece Trump’a karşı olanlarla ilgili değil. Siyasetle ilgili genel bir bıkkınlık var” diye konuştu.

Bir başka vatandaşlık danışmanı Alex Ingri de, “Hem solcular hem de sağcılar televizyonda sürekli kavga ve silahlı saldırı haberi görmekten bıktı” dedi.

Ailesiyle Floransa’ya taşınan David Cantor, İtalya’da çocuk büyütmenin çok daha ucuz olduğunu söylüyor.

‘İTALYA’DA YAŞAM DAHA UCUZ’

5 yıl önce ailesiyle Michigan’dan İtalya’daki bir dağ köyüen yerleşen Kristen Helmstetter, “Siyasi ortam çılgın bir hal almıştı. Başka bir yerde yaşayıp kızımıza dünyanın sadece ABD’den ibaret olmadığını götermek çekici göründü” diye konuşuyor.

İtalya’da sakin bir hayatı tercih eden giderek artan sayıdaki ABD’liden biri olan Helmstetter, “Trump yine kazanır ve işler çığrından çıkarsa orada olmayacağımı bilmek iyi hissetiriyor” ifadelerini kullanıyor.

ABD’de İtalya kökenli milyonlarca kişinin vatandaşlık alması nispeten daha kolay. İtalya’ya gidenler, yaşam masraflarının ABD’dekine çok daha az ve sağlık hizmetlerinin çok daha ucuz olduğuna da dikkat çekiyor.